استراحت به ميزان كافي و كاهش استرس باعث كاهش ترشح اسيد معده و كاهش ريفلاكس و علائم ناخوشايند آن ميگردد.
ريفلاكس اسيد معده چگونه اتفاق ميافتد؟ مري لولهاي عضلاني به طول تقريبي ۲۵ سانتي متر دارد كه حلق را به معده وصل ميكند. در انتهاي مري يك دريچه حلقوي عضلاني وجود دارد كه فقط هنگام عبور غذا يا مايعات از مري به معده باز ميگردد. اگر اين دريچه هنگام هضم غذا يا زماني كه اسيد در معده وجود دارد باز شود، محتويات اسيدي معده به درون مري و به سمت بالا برميگردد و احساس سوزش سر معده (Heartburn) را ايجاد ميكند. همراه مجله دلتا باشيد.
ريفلاكس اسيد معده
ميزان اسيديته معده بين عدد ۱ تا ۳ است كه ميتواند حتي فلزات را حل كند. مخاط معده براي مقاومت در برابر اين اسيد قوي تخصص يافته، ولي بافت مري نسبت به اين ميزان اسيديته مقاوم نيست و در صورت تداوم تماس دچار آسيب ميشود. اين آسيب در ابتدا فقط به صورت احساس ناراحتي و سوزش بوده ولي در صورت عدم توجه به زخم مري و حتي خونريزي مري منجر ميشود كه تهديد كننده جان بيمار است.
تماس مداوم مخاط مري با اسيد معده منجر به تغييرات بافتي مخاط مري گرديده و در دراز مدت امكان ابتلا به سرطان مري را در اين افراد افزايش ميدهند.
راهكارهاي طبيعي كنترل رفلاكس اسيد معده
مهمترين راهكار كنترل ريفلاكس اسيد، اجتناب از خوردن غذا و نوشيدنيهايي است كه اين روند را تشديد ميكند. سر دسته اين مواد سه گروه عمده نوشيدنيها كه شامل الكل، قهوه و نوشابههاي گازدار ميباشد است.
الكل و قهوه اثر شل كنندگي قوي روي دريچه (Sphincter) مري دارد و باعث باز شدن و بازگشت غذا و اسيد ميگردند.
قهوه و نوشابههاي گازدار (حتي دوغ) مشكل ريفلاكس را تشديد ميكند. گاز درون نوشابههاي گازدار براي خروج از معده، به دريچه فشار مضاعف وارد كرده و فرآيند ريفلاكس را تشديد ميكند.
بهترين نوشيدني براي افراد مبتلا به ريفلاكس فقط آب است كه خاصيت اسيدي دارد. نوشيدن حجم زياد مايعات به همراه غذا براي افرادي كه ريفلاكس دارند مضر است، زيرا با افزايش حجم مواد داخل معده احتمال ريفلاكس را افزايش مييابد.
قهوه بهتر است ترجيحا با صبحانه ميل شود و در طول روز به خصوص نزديك به زمان خواب از آن اجتناب گردد.
در ميان غذاها، سبزيجات سبز رنگ (به جز فلفلها) باعث كاهش و بهبود ريفلاكس ميشود (كاهو، خيار و سبزي خوردن بسيار مفيدند). مصرف سالاد با كمترين ميزان سس (dressing) و مواد ترش افزودني بايد بسيار مفيد است.
غذاهاي تند (Spicy)، چرب و يا بسيار ترش باعث ريفلاكس ميشود. غذاهاي سرخ شده و چرب، ديرتر هضم شده و از داخل معده تخليه ميگردند و به همين دليل احتمال ريفلاكس را افزايش ميدهد. غذاهاي تند باعث شل شدن دريچه (اسفنگتر) مري شده، غذاهاي ترش و اسيدي با افزايش ميزان اسيديته معده اين روند را تشديد ميكند.
فلفل، گوجه فرنگي، پرتقال، ليمو و توت فرنگي اگرچه داراي ويتامين C و منافع زيادي براي بدن است اما اگر زياد مصرف شود ريفلاكس را تشديد ميكند.
پس از غذا تا يك ساعت از درازكشيدن پرهيز كنيد. اگر نياز به استراحت داريد، يكي دو بالش زير سر بگذاريد تا زاويه مري به معده حدود ۴۵ درجه باشد.
پيشنهاد مطالعه: مطلب «علل كمبود آهن خون را بشناسيد» ، مجله سلامتي را دنبال كنيد.
با مجله سلامتي دلتا همراه باشيد